Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

 

 

Néhány szó a WWE-ről

 

WWE: 1952-ben hozták létre, első neve Capitol Wrestling Corporation (CWC) volt. 1963-ban átnevezték World Wide Wrestling Federation-ra. 1979-ben kapta a World Wrestling Federation nevet. A '80-as években igazi hírességek és legendák dolgoztak a WWF-nek. Ilyen volt például Hulk Hogan vagy André The Giant. A '90-es évek elején fölfedezték Undertaker-t, Bret Hart-ot és Shawn Michaels-t. Hármójuk közül Undertaker és Shawn Michaels még mindig aktívan szerepel WWE-nél. A '90-es évek végén fedezték fel The Rock-ot, Stone Cold Steve Austin-t és Chris Jericho-t. 2000 után John Cena-ban és Randy Orton-ban  látták meg a tehetség szikráját. A WWE-nek három divíziója (és műsora) van; RAW, SMACKDOWN, ECW.

 

A WWE zászlóshajójának tartott RAW hétfőn, a felélesztett és a WWE-be beolvasztott ECW kedden és a másik nagy műsor a SmackDown pénteken van. A hétfői (Raw adás egyébként hétről-hétre a legnézettebb televíziós műsor Amerikában.) Ezek az adások ingyenesek.

 

Kép

A WWE Hivatalos honlapja

 

 


 

És most magáról a pankráció kialakulásáról

 

A múltban az amerikai és kanadai pankráció jellemzője volt, hogy a meccsek eredményét előre eldöntötték, és a pankráció (másnéven wrestling vagy  hivatásos birkózás) kifejezést később már csak az ilyen, előre eltervezett kimenetelű mérkőzésekre használták, melyeket worknek hívnak, azaz "megdolgozott meccs"-nek. A mai pankrációra jellemzőek a különböző ütések, dobások, ugrások és feszítések, melyek a klasszikus birkózáson kívül különböző harcművészetekből, azaz hibridekből származnak.


A modern pankráció egyfajta előadóművészet, ahol a résztvevők egy olyan műsort hoznak létre, mely egy küzdősport jellegű meccset szimulál. A realitás szintje a mérsékelttől (például az egyesült államokbeli World Wrestling Entertainment promóció) az igen realisztikuson át a látványosan valószerűtlenig terjedhet. A kűzdőfelek úgy teszik a meccseket még izgalmasabbá, hogy különböző, más sportágtól átvett ruhát, vagy egyéb kiegészítőt viselnek.


A pankráció szimulált, olyan értelemben, hogy az eredmények előre megbeszéltek, valamint a hatásuk az ellenfélre eltúlzott. Egyesek egyfajta előadásként vagy színjátékként kezelik, és nem használnák a "mű" vagy "megrendezett" kifejezéseket. Számos pankrációbeli manőver okoz valódi fájdalmat és akár súlyos sérülést is, ha helytelenül hajtják végre. Előfordul, hogy bizonyos hivatásos pankrátorok feldühödnek és ellenségesen viselkednek, ha valaki lekicsinylően beszél arról, amivel ők foglalkoznak, műnek nevezve azt. Néha fel is ajánlják a lehetőséget az ilyen embernek, hogy a ringbe lépve ugyanazt tehessék, amit a másik fél minden egyes meccs alatt (ráadásul sérülések nélkül), így bizonyítva, mennyire "mű" ez valójában. A játékban sokszor a meccset megrendező személyek, pusztán a közönség szórakoztatására arra kérik a pankrátorokat, hogy dobják le egymást a nézők közé. Sokszor hárman, vagy négyen verekednek egyszerre. Néha a bírókat is belekeverik a tömegverekedésbe, esetleg székekkel "ütik" egymást. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

wwe

(j0k3r, 2009.09.05 11:31)

Az ugrások valódiak, csak megpróbálnak úgy ugrani, hogy egyik félnek se fájjon nagyon. De azt azért nem lehet mondani, hogy egyáltalán nem fáj nekik semmi.

őőő....

(Chris, 2009.09.05 09:36)

de az ugrásokat hogy oldják meg hogy ne legyen valódi?

xXx

(EdGe, 2009.09.04 22:45)

Igen, végülis az. De aki szokta nézni, az tudja is, hogy az.

hm....

(Chris, 2009.09.04 20:10)

Akkor most a pankráció egy nagy kamu????:OOOOO